Jag är Kalevi Kallonen, 61 år, jordbrukare/företagare.
Jag är bland annat Kimitoöns kommuns fullmäktige medlem.            Kommunstyrelsens 2. viceordförande.                                                                    Egentliga Finlands specialomsorgsdistrikts samkommuns, fullmäktige ordförande och byggnadsnämndens viceordförande.                                                Fullmäktigemedlem i Föreningen för utvecklingsstörda.
I Egentliga Finlands specialomsorgsdistrikt har jag suttit i styrelsen över 16 år och i byggnadsnämnden över 12 år. Jag var med från början i byggnadsnämnden då den hade som ansvarsområde, att sluta med institutionsboenden och hitta åt kunderna hemtrevligt boende med service. Nu har vi byggt, hyrt eller är med som delägare i ung. 20 bostadsenheter för utvecklingsstörda, av vilka 2 är på Kimitoön (före detta Strandvik och Attendo). För ögonblicket är det viktigt att få ännu de 3 oavslutade enheterna färdiga samt å andra sidan vara med och förhandla och föra specialomsorgsdistriktet och dess kunder och personal i välfärdsområdet. Med bra samarbete åt olika håll klarar vi detta också.
För Kommunens del är det viktigast, att vi övervakar att de mål vi har gett i förberedelserna, kommer att beaktas, när det nya välfärdsområdet byggs upp. Nu måste vi dra en gemensam linje i vår kommun, så att vi får det bästa resultatet.

Jag är Kalevi Kallonen, 61 år, jordbrukare/företagare.
Jag är bland annat Kimitoöns kommuns fullmäktige medlem. Kommunstyrelsens 2. viceordförande. Egentliga Finlands specialomsorgsdistrikts samkommuns, fullmäktige ordförande och byggnadsnämndens viceordförande. Fullmäktigemedlem i Föreningen för utvecklingsstörda.
I Egentliga Finlands specialomsorgsdistrikt har jag suttit i styrelsen över 16 år och i byggnadsnämnden över 12 år. Jag var med från början i byggnadsnämnden då den hade som ansvarsområde, att sluta med institutionsboenden och hitta åt kunderna hemtrevligt boende med service. Nu har vi byggt, hyrt eller är med som delägare i ung. 20 bostadsenheter för utvecklingsstörda, av vilka 2 är på Kimitoön (före detta Strandvik och Attendo). För ögonblicket är det viktigt att få ännu de 3 oavslutade enheterna färdiga samt å andra sidan vara med och förhandla och föra specialomsorgsdistriktet och dess kunder och personal i välfärdsområdet. Med bra samarbete åt olika håll klarar vi detta också.
För Kommunens del är det viktigast, att vi övervakar att de mål vi har gett i förberedelserna, kommer att beaktas, när det nya välfärdsområdet byggs upp. Nu måste vi dra en gemensam linje i vår kommun, så att vi får det bästa resultatet.


Nytt välfärdsområde


 

Den första och kanske största ändringen kommer från att Kimitoöns kommun inte är lönebetalare till personalen på social- och hälsovården. Och kommunens möjlighet att inverka på social- och hälsovårdens saker avslutas och flyttas till välfärdsområdets fullmäktige och administration. I övrigt så är personalen densamma, verksamhetsställena bibehålls, arbetena fortsätter som normalt såsom tidigare. Administrationen och dess förenklande börjar man med att förnya. I början kommer man att fokusera sig på specialsjukvårdens effektivitet och kvalitén samt förkorta kön till vården. I fortsättningen kan vi också säkra den tvåspråkiga servicen.

Mitt egna mål att arbeta för att vi får bra service på ön. Jag ser att vi har bra möjligheter att lyckas med detta, för att vårt område är en utmaning för social- och sjukvården. Utmaningen beror på skärgården, glesbygd samt tvåspråkigheten. Dessa utmaningar är också vår styrka, som vi måste sköta bra.

På samma gång måste vi sköta också om primärvården, Kårkulla, KTO (specialomsorgsdistrikten) samt den befolkningen som åldras. Framtiden välfärdsområde har ett brett arbetsfält i vår kommun, speciellt när Kårkulla och KTO nu också kommer under samma tak. Mitt mål är att den primära vården fås nära lika som nu, på det egna modersmålet. Ända från rådgivningen, genom hela livet ska vi kunna söka oss till vår egen kommuns hälsovårdscentral eller få hjälp med saker som berör vår hälsa. Vi måste ha tillräckligt med personal för att sköta om våra kommuninvånare. I äldreomsorgen måste det finnas olika alternativ, att bo hemma, egenvård och andra olika boende-enheter, men nära sina anhöriga, för tryggheten är viktig för de äldre. Välfärdslandskapet kommer att bli en massiv arrangör av matservicen. Maten måste vara mångsidig och hälsosam, inhemsk närmat alltid då det är möjligt.

 Jag har ett starkt nätverk runt SOTE och har redan fått vara med i olika sammanhang och förbereda reformen. Jag är inte för koncentreringen, utan ser att vi måste sköta om alla, i hela landskapet.

Teknologin och digitaliseringen skapar nya möjligheter till att få vård. Kundens behov av vård kommer att bestämmas vid första besöket eller första kontakten, så att man får den rätta vården. När vårdpersonalen och kunderna kan röra sig inom landskapet, säkrar det en snabbare vård för människorna. Egenvårdarnas ställning är tryggare och jämlikare oberoende av hemkommunen.

 


Kimitoöns framtid


 

Vi vill säkerställa möjligheten att bo och leva, samt främja vitaliteten på hela Kimitoön. Centern är alternativet till ett självcentrerad tänkande. Vi arbetar som brobyggare, vi förstärker förståelse och vi skapar balans mellan olika områden och operatörer. Människorna är samhällets motorer i livets alla stadier, såsom invånare, företagare, arbetare och volontärarbetare. Alla har rätt till ett tryggt och bra liv i vår kommun.

Centern försvarar kommunernas system för utjämning av statliga bidrag. Med detta jämnar man ut skillnaderna mellan den kommunala inkomstbasen och kostnaderna för att organisera tjänster.

 Kommunernas grundläggande funktioner anses vara likadana i alla kommuner. Dom måste också i framtiden kunna besluta om egna tjänster.

 Människorna måste ha en möjlighet att själv välja sin boningsort. Detta gäller alla, från de äldre till studerande och funktionshindrade personer.

 Näringslivspolitiken är motorn för attraktivitet och livskraft på Kimitoön. Vi uppmuntrar till modiga handlingar som partner med regionala, landskaps och nationella operatörer. Livskraften måste aktivt utvecklas. I framtiden fungerar Kimitoön som en möjlighet för näringslivet, det civila samhället och kommuninvånarna.  På Kimitoön finns möjligheter till framgång genom t.ex.  naturresurser, turism och fritidsboende.

Kimitoöns kommun stöder företagen.

- Kommunerna måste stöda utvecklingen av tillväxt- och investeringsplanerna samt att uppmuntra företagen till att utvidga.

- Ekonomiskt stöd till företagen för att anställa arbetskraft, såsom ungdomarnas sommarjobb, lönesubventioner eller att anställa funktionshindrade personer.

- Små och medelstora företag med i anskaffningarna.

- Som möjliggörare för digitalisering.

- Snabb tomtpolitik och kommunernas självförsörjning av arbetsplatser.

 Centern förbinder sig att främja användning av trä och tegel i byggandet i kommunen.

 Skolnings- och utbildningstjänsterna samt social- och hälsotjänsterna måste enligt närhetsprincipen finnas möjligast nära människorna. I kommunerna behövs nya lösningar   för att ordna tjänsterna när människorna minskar och åldersstrukturen ändrar. Distansskolor, cirkulerande hälsovårdstjänster, kan delvis vara alternativ.

 Utbildningens grundrättigheter måste säkerställas åt alla, oberoende av boningsplatsen.

- Grundläggande utbildningens nya modeller i användning, genom att utnyttja digitalisering.

- Nolltolerans till mobbning- och våld.

- Behålla det nuvarande skolnätet.

- Andra stadiets utbildning borde finnas nära, så att studierna inte tvingar någon att flytta bort från hemorten för tidigt.

- Det statliga bidragssystemet och de nya inlärningsmiljöerna måste också stöda de små gymnasiernas och yrkesskolornas enheters verksamhet.

- Yrkesutbildningen måste förnyas på det sättet, att också i glest befolkade landsbygder

finns en möjlighet att skola sig till ett yrke.

- Människorna i arbetsför ålder borde uppmuntras till en livslång inlärning. På olika områden finns det olika behov av att få kunnande personal. Virtuella inlärningsmiljöer ger en möjlighet till, att delta i högskoleundervisning oberoende av boningsplatsen.

- Det borde i alla fall finnas en möjlighet, att delvis använda distansskola i glest befolkade områden, skärgården och i andra svåråtkomliga områden.

 Vi försvarar närskolor- och daghem. En trygg skolväg är viktig.

Centern förespråkar varmt att köra igång digitalberedskap i alla Finlands kommuner. Detta betyder anskaffning av elektronisk inlärningsomgivning och att också ta i bruk detta i närundervisningen, stark e-skolning åt lärarna samt investering i utrustning och licenser.

Förbättring av digitalundervisning tjänar också de små närskolorna och elevgrupperna till att erbjuda mångsidiga sällsynta språk och valfria ämnen. Centern uppmuntrar också organisationerna till digitalskolning i samarbete med medborgarinstituten.

 Centern främjar barnens välbefinnande. Vi måste agera omfattande för barnens och barnfamiljernas bästa och erbjuda tillräckliga tjänster med hög kvalitet.

- Till cykel- och gångvägarna behövs kommunens och statens samarbete. På detta sätt säkrar man, att alla i olika åldrar kan röra sig tryggt och det främjar hälsan.

- Familjerna behöver flyt i vardagen, man kan snabbt behöva hemhjälp samt trygg omgivning och planera framtiden. - Centern svarar på dessa önskemål.

- Boendet, är en viktig del av familjens vardag. I varje kommun måste det finnas möjligheter att erbjuda olika familjebostäder till rimligt pris.

 Sortering av avfall och återvinning måste göras lätt och stöttande.

Den hållbara utvecklingens perspektiv tas i beaktande i alla beslutsfattande.

 Vi uppmuntrar kommuninvånarna till att delta i sin kommuns utveckling och beslutsfattande och på detta sätt påverka sin egen vardag. Målet är ett bättre beslutsfattande.

 Vi utnyttjar också nya informationssystem så att man bättre kan delta i kommunens tjänster och beslutsfattande, oberoende av platsen.

 Centerns kommunala beslutsfattare förbinder sig till, att ändringarna från sommarbostad till stadigvarande bostad skall vara okomplicerat och lätt.

De statliga bidragen måste följa kostnadsutvecklingen och vid utdelningen av dessa måste man ta i beaktande kommunens verkliga invånarantal, fritidsboenden medräknade.

Vi försvarar boendet på flera orter.

Vi ser möjligheterna av att bo på flera orter. För oss är arbetet inte platsbundet. Vi främjar flexibla distansarbetsmöjligheter och fungerande telekommunikationsanslutningar. Ökning av distansarbete har fördelar med sig, både för människorna och omgivningen: rusningarna och växthuseffekten minskar på samma gång, som man har mera tid till privatlivet och familjen. Decentraliserat samhälle garanterar också bättre försörjningstrygghet.

 Invånarnas närservice måste ordnas på ett rimligt avstånd: vi behöver en kollektivtrafik som stöds, servicebilar och -bussar för olika befolkningsgruppers behov, vägarnas skötsel och bidrag till att utveckla digitaliseringen (också i de avlägsna områdena). De privata väganslagen borde bevaras.

Centerns mål är, att kommunen använder 100 % inhemskt kött och så mycket som möjligt av säsongens närmat. Kommunens inköpskunnande måste förbättras, så att man ännu bättre kan utnyttja den lokala matproduktionen, transporttjänsterna samt andra lokala tjänster, när man bestämmer om kommunens tjänster och inköp.

 Hobbyn och vänner förhindrar utslagning. Vi främjar barnen och deras föräldrar att ha gemensamma hobbyn. Att främja kommuninvånarnas välbefinnande är kärnan i vår kommunalpolitik.

 En trygg och mänsklig ålderdom hör till varenda en, oberoende av, om man bor i sitt eget hem, i servicehus eller i intensiv vård. Kommunen investerar i förebyggande åtgärder för att främja de äldres välbefinnande. Att utveckla sig själv, kulturen och hobbyn hör till alla, oberoende av ålder och boningsplats: hobbypass och -garanti eller seniorpass är exempel på uppmuntrande lösningar.

 Kommunplaneringar spelar en nyckelroll i kommunens utveckling. Ett ledigare och mera mångsidigt byggande ger tro i framtiden.

 Hur låter detta? Du gillar det säkert, så välj en kandidat från centern och kom med för att utveckla din hemregion som en del av teamet


Att bo på flera ställen, också i skärgården
Åbo Underrättelser (22.10.20) har publicerat en artikel, där man berättar om Egentliga-Finlands NTM-centralens inriktning att stoppa förbindelsebåtstrafiken till många öar. Inriktningen gäller öar, vilka inte har fast bosättning. Sommarstugsinvånarna beaktas inte alls.
Vi undertecknade kan inte på något sätt godkänna det, att vår skärgård som redan drabbats hårt, ska drabbas ännu mera. Först skulle man föra in avgifter för förbindelsetrafiken och efter det planerade man att begränsa postutdelningen.
I skärgården har man en stor vilja, att få invånarna att bo året runt i skärgården. Att förbättra distansarbetet, ger riktiga möjligheter till att flytta livets fokus till skärgården. NTM-centralens inriktning ökar åtminstone inte människornas önskan att flytta till skärgården, tvärtom.
Vår skärgård är unik i hela världen
Finland behöver nu mer turism än förut. I stället för att köra ner en av Finlands unikaste turistattraktion , borde vi framför allt stöda semesterfirandet i skärgården. Det bringar arbete och välfärd till hela Finland och ger oss alla en möjlighet att njuta av vår unika natur.
Till öarnas invånare måste man ge en äkta möjlighet att bo på flera ställen. Telekommunnikations-
anslutningarna bör vara omfattade i hela skärgården, så att livet och näringslivets förutsättningar uppfylls. Skärgården är inget hot utan en möjlighet.
Centerns region- och kommunalarbetsgruppens medlemmar
Henna Takatalo      Lundo
Kalevi Kallonen    Kimitoön

Att bo på flera ställen, också i skärgården
Åbo Underrättelser (22.10.20) har publicerat en artikel, där man berättar om Egentliga-Finlands NTM-centralens inriktning att stoppa förbindelsebåtstrafiken till många öar. Inriktningen gäller öar, vilka inte har fast bosättning. Sommarstugsinvånarna beaktas inte alls.
Vi undertecknade kan inte på något sätt godkänna det, att vår skärgård som redan drabbats hårt, ska drabbas ännu mera. Först skulle man föra in avgifter för förbindelsetrafiken och efter det planerade man att begränsa postutdelningen.
I skärgården har man en stor vilja, att få invånarna att bo året runt i skärgården. Att förbättra distansarbetet, ger riktiga möjligheter till att flytta livets fokus till skärgården. NTM-centralens inriktning ökar åtminstone inte människornas önskan att flytta till skärgården, tvärtom.
Vår skärgård är unik i hela världen
Finland behöver nu mer turism än förut. I stället för att köra ner en av Finlands unikaste turistattraktion , borde vi framför allt stöda semesterfirandet i skärgården. Det bringar arbete och välfärd till hela Finland och ger oss alla en möjlighet att njuta av vår unika natur.
Till öarnas invånare måste man ge en äkta möjlighet att bo på flera ställen. Telekommunnikations-
anslutningarna bör vara omfattade i hela skärgården, så att livet och näringslivets förutsättningar uppfylls. Skärgården är inget hot utan en möjlighet.
Centerns region- och kommunalarbetsgruppens medlemmar
Henna Takatalo Lundo
Kalevi Kallonen Kimitoön

Jaa tämä sivu