Maataloudelle reilun kaupan säännöt

Share |

Sunnuntai 14.12.2014 - Kalevi KallonenMaa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen tilastojen katsoessa, ei uskoisi monen enää jatkavan maatalouden harjoittamista. Niin pahasti kannattavuuden lukemat menevät miinukselle. Maanviljelijä saa vitosen tuntipalkkaa — tai tuskin sitäkään. Näitä lukuja voi selvitellä kun katsoo päätoimisten viljelijöiden tuloja verokalenterista.


Monilla tiloilla on kuitenkin tultu siihen pisteeseen, että viimeisetkin siemenperunat on pantu pataan. Jäljellä ei ole metsää eikä rantatontteja ja tilan vakuudet on käytetty. Mutta jos menee TIKE:n sivuille katsomaan saa ihmetellä enemmän, miksi suomalaiselle viljelijälle ei makseta edes viljasta sitä hintaa mikä sille kuuluisi, järjestäin noin 30 € tonnilta huonommin koti Suomessa kuin Euroopassa, MIKSI ? Maksaako suomalainen viljelijä aina rahtikulut kaikesta viljasta ulkomaille, vaikka se käytettäisiin Suomessa? Tässä on markkinavoimat ottaneet yliotteen ja viljelijää viedään nyt ikävällä tavalla. Asia olisi vielä jotenkin ymmärrettävissä jos maatalouden tuotantotarvikkeiden hinnat olisivat alhaiset, mutta maksamme niistäkin Euroopan kovimpia hintoja.  


Mielestäni kaupalle ja teollisuudelle tulisi laatia reilun kaupan säännöt. Juuri Maaseudun tulevaisuudessa olleessa artikkelissa tuli esille että viljan osuus ruokaleivän hinnassa on 4% teollisuuden 54% ja kaupan 30% eli kahden euron leivässä viljan osuus on 0,08€. Samalla kun viljelijä sinnittelee ja miettii mistä rahat ensi vuoden viljelyyn, menee päivittäistavara kaupalla hyvin ja suomalainen teollisuus saa Euroopan halvinta viljaa raaka-aineekseen. Jos elintarviketeollisuus haluaa jatkossakin korkealaatuista kotimaassa tuotettua raaka-ainetta on sen myös huolehdittava että se kohtelee reilusti viljelijää, joka sen tuottaa. Painotammehan me ulkomaillakin tuotetuissa tuotteissa reilun kaupan sääntöjä jossa pyritään saamaan palkka ja inhimilliset olosuhteet ihmisille jotka ovat olleet niitä tuottamassa Kotimainen maatalous työllistää välillisesti suurta joukkoa suomalaisia ja tottahan me haluamme että nämä työpaikat myös pysyvät suomessa. Tässä esimerkissä olin ottanut viljan, mutta samoin asia on myös liha ym. tuotantosuunnilla.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini